uit de oude doos

Uit de oude doos

SV Nevelo heeft een rijk archief

Sinds de kort daarvoor opgezette ontspanningsvereniging  NEderlandse VErenigde Lederfabriek Oisterwijk op 23 mei 1930 tot officiële voetbalvereniging werd opgedoopt is er veel gebeurd. Daarvan is het nodige vastgelegd én bewaard gebleven. SV Nevelo bezit enkele meters archief dat grotendeels gedigitaliseerd is. Circa 1.000 foto’s, knipsels, pasjes en andere documenten zijn door de scanner gegaan. Mocht u naar iets op zoek zijn, neemt u gerust contact met ons op. Onderstaand treft u via de links enkele stukken aan in pdf-formaat. Voor een volledig overzicht van de voetbalgeschiedenis van 1930 tot nu klik op naastgelegen tab Geschiedenis.

Een greep uit de historische foto’s vindt u onder betreffende items onder Senioren of Jeugd.

Aanvullingen zijn altijd welkom!

Foto’s ca 1929

Kantoor”elf”tal van de lederfabriek met 3e van links Nevelo’s oprichter Leendert Moerman. Moerman zou van 1930 tot 1967 voorzitter blijven.

Christ Van de Aa, gelegenheidskeeper en oprichter lederfabriekWillem Van der Aa, staand 3e van rechts, 1e aanvoerder en later Oisterwijks Wethouder, neef van Christ, overgrootvader van Lars van Engelen

Wie herkent hier nog namen: van zijn of haar (over)(groot)vader? De ledenlijst van seizoen 1933/1934.

Nieuwe Tilburgsche Courant: over de periode 1934 tot 1941 zijn ruim 550 krantartikelen, wedstrijdverslagen en -uitslagen gedigitaliseerd. I.v.m. de grootte van dit Wordbestand staat dit off-line. Wie geïnteresseerd is kan contact met ons opnemen voor inzage.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst: In 1935 werd de jeugdafdeling opgezet. Toen golden strenge regels getuige “Eenige geboden voor de NEVELO Junioren”. Een van de eerste Junioren-ledenlijsten is ook bewaard gebleven.

Statuten: In 1937 beter bekend als “Huishoudelijk Reglement”.

Transfers: Dat transfers iets van alle tijden is, blijkt uit de aanvraag voor overschrijving van A Doleweerd en A Dekkers door onze buurvereniging VV Oisterwijk op 10 januari 1939.

1e Clubblad: In 1938 richtte SV Nevelo haar eerste clubblad op: De Neveloër

Supportersclub: Op 25 januari 1939 werd ’n supportersclub opgericht door H Schilders. Zie het krantartikel dat hier over gaat. Nevelo 1 zou dat seizoen ongeslagen kampioen in de 3e klasse KNVB worden.

Oudste Clublied: Een vereniging kan niet zonder clublied. SV Nevelo had in 1940 ook een korfbalafdeling. De invloed hiervan op het clublied was snel gemaakt.

2e Wereldoorlog: op 8 april 1941 deed SV Nevelo haar beklag aan Kapitein Gall omtrent een grappig maar daarom niet minder vervelend akkefietje: “Oorlogsleed”

Luchtfoto: Tijdens WO-II heeft afweergeschut op het Neveloterrein “De Schijf” gestaan. Er zijn slechts enkele luchtfoto’s van het terrein bekend. Datum foto is onbekend. Bijgaande is vanuit zuid-westelijke richting genomen. Midden tussen beide velden de kantine met rechts er van het hoofdveld. Karakteristiek wren de hoge populierenbomen welke op vele foto’s zijn terug te vinden.

Nevelo voetballers in de Oost: Nou, tabé dan…Van 1947 t/m 1951 werden vele Nederlandse jongemannen uitgezonden naar Nederlands Indië om daar als KNIL-militair ingezet te worden. Dit trof ook minstens 11 Nevelospelers. Het gevolg was dat er enkele malen op rij gedegradeerd werd. Spelers probeerden daar fit te blijven. Onze jongens bleven ook in nauw contact met club via secretaris Theo van Veggel. Theo zond brieven en voedselpakketten. Maar liefst 57 brieven van 11 spelers zijn bewaard gebleven waaronder een mooie Kerst/Nieuwjaarsgroet van Jan Rokven uit 1948-1949. Er zijn brieven bewaard gebleven van Jan Rokven, Marinus Weijdeven, Herman C Van der Aa, A (Jos?) Doleweerd, (Mar)tinus Becx, van Roessel, Jan H Evers, André “Puck” van de Bijgaart, H vd Dries, Adrie Veeke en Frans vd Brand. Ook is er een foto van Jan Rokven als KNIL-militair. Hij schreef 10x. Zomaar als voorbeeld een brief van Adrie Veeke.

SV Nevelo geen RK: Op 21 maart 1948 meenden de lokale pastoor Van kemenade en Van der weerde een brief te moeten schrijven aan het bestuur waarin de vereniging dringend werd verzocht Katholiek te worden bij gebreke waarvan het de overwegend Katholieke leden van onze vereniging verboden zou worden lid te zijn of te worden. Markant is dat SV Nevelo later de “Van Kemenade wisselbeker” 3x won een daarom in haar bezit mocht houden. Het “onooglijke ding” siert vandaag-de-dag nog de kantine.

Zilveren Jubileum: Op 23 mei 1955 bestond SV Nevelo 25 jaar. Dit was uiteraard reden voor een foto van het bestuur met onder andere Theo van Veggel en Leendert Moerman (respectievelijk 3e en 4e van links)

Koninklijke goedkeuring: Sportvereniging Nevelo werd op 13 januari 1961 door Koningin Juliana goedgekeurd:”Koninklijke NEVELO”

Diploma: Een kampioenschap levert naast eeuwige roem en promotie ook nog eens een heus diploma op. Hierbij een exemplaar van het 1e elftal 1968/1969 1e klasse (103).

SAM-SAM: Het doorontwikkeld clubblad kreeg de naam SAM-SAM. Het symboliseerde de wijze waarop twee handen elkaar ontmoeten. Het eerste exemplaar zag het daglicht op 1 april 1979. Via de link, het voorblad.

Verhuizing naar D’n Donk: Op 23 mei 1985, SV Nevelo viert op dat moment gespannen haar 55-jarig jubileum, neem de Oisterwijkse Raadsvergadering een positief besluit voor verhuizing en nieuwbouw van ons sportcomplex. In 1986 zou voorzitter Jo Pagie en Wethouder Jan Wolfs het lint doorknippen. Hierbij het Nieuwsklok-artikel en protocolfoto.

Kweekvijver: Op 21 december 1994 bracht de Jeugdopleiding van SV Nevelo een talent voort voor de Eredivisietopper PSV:Antal Tooten naar PSV. Antal zou na blessureleed uiteindelijk terugkeren naar SV Nevelo en jarenlang succesvol trainer worden.

Koninklijke helikopter: In 1997 landt Koningin Beatrix per militaire Alouette helikopter op het hoofdveld van SV Nevelo

Fusie gaat niet door: Niet voor het eerst in haar geschiedenis is SV Nevelo onderwerp geweest tijdens fusiebespreking met andere clubs uit Oisterwijk. Het fotoonderschrift in De Nieuwsklok van 2003 luidde “SV Nevelo torpedeert Oisterwijkse voetbalfusie.”

Kampioenen!: In 2008 en 2009 miste het eerste senioren elftal nipt de promotie. SV Nevelo mocht ik haar roemrijke verleden vele kampioenen eren. Een van de meest opvallende was misschien nog wel die van het eerste seniorenelftal op de allerlaatste speeldag van het seizoen 2006/2007. 29 april 2007. Een jaar later degradeerde Nevelo 1 echter weer. In 2013-2014 werd Nevelo 1 weer kampioen. Het had het gehele seizoen achter dorpsgenoot Taxandria  aangelopen om die op de voorlaatste speeldag voorbij te streven en thuis kampioen te worden.